Menu Tickets

Elfia Arcen 2024

21 & 22 September

Fotograferen op Elfia

Respect staat bij ons hoog in het vaandel, vandaar dat wij ook voor de fotografen onderstaande huisregels in het leven hebben geroepen.
De volgende huisregels gelden voor de fotografen.

1. Vraag aan de geportretteerde of je een foto mag maken.
Dat je een toegangskaartje hebt gekocht geeft je geen recht om iemand te fotograferen het is een gunst. Wil je graag een spontaan beeld, laat dan achteraf de foto zien en vraag of het goed is dat je hem bewaart. Hoe mooi iemand ook er uit ziet, dat wil niet zeggen dat ze daadwerkelijk op de foto willen. Wees als model zijnde ook niet bang om te zeggen dat je niet op de foto wilt. Wil je wel op de foto kun je ook aan een fotograaf vragen of deze je wilt fotograferen. Ook een fotograaf is vrij om dit op een beleefde manier te weigeren, sommige fotografen zoeken een bepaald beeld en het kan zijn dat jij daar niet binnen valt.

2. Als je een foto wilt maken van een kind, vraag dan, afhankelijk van de leeftijd toestemming aan de ouder. Vraag ook of de foto op het internet mag.

3. Maak liever geen foto’s als de geportretteerde met privézaken bezig is.. Sfeerbeelden kunnen natuurlijk prima, maar men vindt het vaak vervelend als je een specifieke foto van hen maakt op zo’n moment.

4. Respecteer de persoonlijke ruimte van de geportretteerde en zijn/haar metgezellen.
Niets is vervelender voor de persoon dan ineens een camera in de neus geduwd te krijgen, vooral wanneer hij/zij staat te praten met bekenden of zit te eten. Staat of zit er iemand in de weg, vraag dan even of diegene aan de kant gaat in plaats van over diegene heen te buigen. Zie je als model dat iemand een foto van jou wil maken, en je bent er voor in, ga dan niet midden in het voetpad stil staan maar vraag de fotograaf om ergens een mooie foto te maken waar er geen oponthoud wordt veroorzaakt.

5. Respecteer het feit dat een andere fotograaf al met jouw beoogde model bezig is.
Wacht netjes tot diegene klaar is. Je kunt het duo ook vragen of het goed is dat je mee shoot, maar houd in gedachten dat jij niet de hoofdfotograaf bent en dus geen recht hebt om de aandacht van de geportretteerde op te eisen, haar poses te sturen of de eerste fotograaf in de weg te lopen. Een ervaren model zal je dan ronduit negeren of zelfs wegsturen, maar een persoon met weinig ervaring kan hierdoor in de war raken. Je verpest dan zowel het plezier van de geportretteerde als de foto’s van de hoofdfotograaf én jezelf. Probeer als model dan ook altijd je hoofdaandacht bij de fotograaf te houden met wie een shoot bent begonnen. Het geeft vaak voor model en fotograaf de mooiste resultaten als er op elkaar gefocust kan worden.

6. Raak de geportretteerde nooit aan zonder toestemming.
Vraag of het model zijn/haar kleding goed wil doen, of bijvoorbeeld haar uit het gezicht wil halen. Mocht het model je niet helemaal begrijpen, vraag dan rustig en beleefd of jij het misschien mag doen.

7. Stel jezelf voor en geef altijd een visitekaartje als dank.
Je bent waarschijnlijk erg blij met je foto’s en de geportretteerden vinden het erg leuk om ze terug te zien. Geef dan ook als dank voor de moeite een kaartje met contactgegevens of website, zodat zij de foto’s kunnen opvragen. Heb je als model zijnde zelf een kaartje? Deel deze dan ook vooral. Geen kaartje? Overleg dan en laat elkaar weten hoe jullie met elkaar in contact kunnen komen om de foto’s te delen.

8. Bied je foto’s via de mail of via een website gratis aan, niet aan op betaalsites. Vermeld waar mogelijk de naam van de geportretteerde. Foto’s verkopen is tegen de regels van het evenement. Deel je als model zijnde foto’s op je social media, vermeld dan ook de fotograaf die de foto heeft gemaakt!