Menu Tickets

Elfia Arcen 2024

21 & 22 September

Fairy Nights

3 februari 2021

Harry Houdini: boeienkoning of liefhebber van het occulte?

Tijdens Fairy Nights zal je hem in levende lijve ontmoeten. Maar wie was deze 'boeienkoning' eigenlijk?

Nieuws

Houdini cage Fairy Nights

Het was lente in het jaar 1894 toen Ehrich en Theodore, twee zonen van een geïmmigreerde Hongaarse rabbijn, goocheltrucs uitvoerden in New York. Ze hadden ontdekt dat ze grotere menigten konden aantrekken als ze zich concentreerden op onmogelijke ontsnappingen. Ze bonden elkaar vast met zware handboeien en kettingen en ontsnapten uit dozen en kooien op wielen. New Yorkers leerden hen kennen als de Houdini Brothers.

Houdini cage Fairy Nights

Beatrice

1894 betekende het einde van hun samenwerking. Ehrich maakte een jonge artieste het hof, Beatrice. Binnen drie weken trouwde hij met haar. In een zeer korte tijd nam Beatrice Theo’s plaats in, in de reizende show. De twee broers gingen uit elkaar. Ehrich besloot ook zijn voornaam te veranderen en maakte vanaf dat moment wereldfaam als Harry Houdini.

Harry houdini in love

Houdini Seances

Een van de zaken die Harry Houdini altijd bleef trekken was het occulte. Samen met zijn broer had hij al eens een show georganiseerd waarbij ze zogenaamd in trance raakten als mediums en boodschappen van de doden doorgaven. En zij waren niet de enigen. Aan het einde van de 19e eeuw was spiritisme een hot item in de Verenigde Staten. Het veroorzaakte een hausse aan  nieuwe mediums maar ook een lawine aan charlatans.  Harry en Theo behoorden tot de laatste categorie maar hadden voor hun eigen seance show besloten om alle trucs zo goed te doorgronden dat ze niet betrapt konden worden.

Fairy Nights - Harry Houdini

Occult onderzoeker

Terwijl hij wereldfaam verwierf als escape artist, liet hij occulte shows achter zich.  Maar tegelijkertijd bleef het occulte een grote aantrekkingskracht op Harry uitoefenen. Hij beschouwde echte mediums als zeer belangrijk. Hij was ervan overtuigd dat de levenden toegang konden krijgen tot het dodenrijk. Maar tegelijk wilde hij de spiritisme beweging zuiveren van alle charlatans. En met zijn eigen ervaringen op zak, bleek hij een van de beste onderzoekers om occulte bedriegers te ontmaskeren.

 

Houdini en Conan Doyle

Houdini was niet alleen in zijn voorliefde voor het occulte. Sir Arthur Conan Doyle, de creator en schrijver van de beroemdste detective aller tijden, was bijna bezeten van occultisme. Hij richtte zich niet zozeer op geesten en seances maar op verschijningen van elfen en natuurwezens. In 1920 ontmoetten de twee groten der aarde elkaar en er onstond direct een vriendschap met spiritisme als gemeengoed.

Maar hun vriendschap duurde niet lang ondanks een wederzijds respect voor elkaar. Doyle voelde zich beledigd toen Houdini de vinger aan de gevoelige plek legde en diens fotografische bewijzen voor het bestaan van natuurwezens ontkrachtte.

Houdini and Doyle in 1920

Fairy Nights

Wanneer jij Fairy Nights bezoekt zal je beide grootmeesters tegenkomen. Houdini zal jou willen bewijzen dat elfen niet bestaan terwijl Arthur Conan Doyle je zal laten zien waar jij zelf ontmoetingen kan hebben met elfen. En zij zullen niet de enigen zijn die rondzwerven in de tuinen van kasteel De Haar. Want ze zijn aanwezig, in de tuinen, in het kasteel zelf en in de kapel: zowel geesten als elfen.  Het zal een van de meest vreemde avonden worden van je leven.