Reglement

Fatsoens normen

1. Vraag aan de geportretteerde of je een foto mag maken.
Dat je een toegangskaartje hebt gekocht geef je geen recht om iemand te fotograferen het is een gunst. Wil je graag een spontaan beeld, laat dan achteraf de foto zien en vraag of het goed is dat je hem bewaart.

2. Als je een foto wilt maken van een kind, vraag dan, afhankelijk van de leeftijd toestemming aan de ouder. 
Vraag ook of de foto op het internet mag.

3. Maak liever geen foto's als de geportretteerde met privézaken bezig is.
Bijvoorbeeld zich aan het aan- of uitkleden is, eten, praten met bekenden, op het gras zit te rusten, in de wc rij staat, zit te make-uppen... Voor jou zijn het misschien leuke behind-the-scenes foto's, maar de geportretteerde staat er vaak niet op zijn/haar charmantst op, is niet volledig gekleed of is de camera's gewoon even helemaal zat. Sfeerbeelden kunnen natuurlijk prima, maar men vindt het vaak vervelend als je een specifieke foto van hen maakt op zo'n moment.

4. Respecteer de persoonlijke ruimte van de geportretteerde en zijn/haar metgezellen.
Niets is vervelender voor de persoon dan ineens een camera in de neus geduwd te krijgen, vooral wanneer hij/zij staat te praten met bekenden of zit te eten. Staat of zit er iemand in de weg, vraag dan even of diegene aan de kant gaat in plaats van over diegene heen te buigen.

5. Probeer de geportretteerde er zo mooi/stoer/gevaarlijk mogelijk op te zetten.
Niemand vindt het leuk om foto's met een derp-face, rare inkijk, kont voluit in beeld of iets dergelijks terug te vinden op internet (tenzij dat de bedoeling van de geportretteerde was, natuurlijk). Wees dan ook selectief met welke foto's je online zet.

6. Respecteer het feit dat een andere fotograaf al met jouw beoogde onderwerp bezig is.
Wacht netjes tot diegene klaar is. Je kunt het duo ook vragen of het goed is dat je meeshoot, maar houd in gedachten dat jij niet de hoofdfotograaf bent en dus geen recht hebt om de aandacht van de geportretteerde op te eisen, haar poses te sturen of de eerste fotograaf in de weg te lopen. Een ervaren model zal je dan ronduit negeren of zelfs wegsturen, maar een persoon met weinig ervaring kan hierdoor in de war raken. Je verpest dan zowel het plezier van de geportretteerde als de foto's van de hoofdfotograaf én jezelf. Zie ook het stukje over sniperen.

7. Spontane foto's van een nietsvermoedend persoon kunnen leuk zijn, maar doe het met mate!
Veel geportretteerden hebben dit 'sniperen' donders goed door en vinden het erg vervelend, omdat het gebeurt terwijl ze met iets compleet anders bezig zijn. Bedenk ook dat jij niet de enige bent die dit doet. Sterker nog, sommige dames en heren hebben het gevoel dat ze geen seconde rust hebben. Waar en wanneer ze ook kijken, altijd is er een camera op ze gericht.

8. Respecteer een afwijzing, of deze nou verbaal is of in de vorm van het uitdrukkelijk negeren van de camera.
Veel bezoekers worden constant op de foto gezet en willen ook wel eens rust of een moment om gezellig met bekenden te kletsen. Vraag of het een andere keer uitkomt, zo niet dan helaas. Gaan sniperen om toch maar een foto van de persoon te hebben is dan al helemaal onbeleefd.


9. Raak de geportretteerde in principe nooit aan.
Vraag of ze haar kleding goed wil doen. Mocht ze je niet helemaal begrijpen, vraag dan rustig en beleefd of jij het misschien mag doen.


10. Claim de geportretteerde niet te lang.
Spreekt voor zich.

11. Stel jezelf voor en geef altijd een visitekaartje als dank.
Je bent waarschijnlijk erg blij met je foto's en de geportretteerden vinden het erg leuk om ze terug te zien. Geef dan ook als dank voor de moeite een kaartje met contactgegevens of website, zodat zij de foto's kunnen opvragen. Het is niet netjes om bij een rij fotografen aan te sluiten zonder dat de geportretteerde weet wie je bent en daarna zonder bedankje weer weg te lopen, vooral niet als je verwacht dat het model ook nog eens voor jou gaat poseren.

12. Bied je foto's via de mail of via een website gratis aan, niet aan op betaalsites. Dit kan dus nu via elfia.com.
Vermeld waar mogelijk de naam van de geportretteerde. Foto's verkopen is tegen de regels van het evenement en totaal niet aardig tegenover degene op de foto. Die persoon heeft veel geld en moeite gestoken in een outfit, dan is het niet netjes als jij daar zomaar zonder toestemming geld aan gaat verdienen. Wil je geld verdienen aan je foto's, bespreek dit van tevoren duidelijk met de geportretteerde en leg het op schrift vast.

Een aantal punten zijn zelfs wettelijk vastgelegd!
Neem hier voor een kijkje op de website van Arnoud Engelfriethttp://www.iusmentis.com/auteursrecht/nl/foto/portretrecht/ (CC-BY-SA)

http://blog.iusmentis.com/2011/08/02/mogen-fotos-van-een-festival-gepubliceerd-worden/ (met dank aan Frans Geurtsen )

Aanvulling: Hoewel ik alle credits krijg, zulllen deze moeten gedeeld worden. Ik had de bullet points gemaakt en Maritza Anain heeft het heel mooi verwoord met de kijk vanuit de standpunt van een model. Zij benaderde het van uit de do's en niet de don'ts